O vinima

posip Cijeli otok a posebno Smokvica se može pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka. Svjedoče o tome brojni dokazi, a posebno oko dvije i pol tisuće godina star dio preše pored  Vinarije «Smokvica», te ostaci grčkih ljetnikovaca, ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom. Usprkos povremenoj pojavi bolesti i štetnika, kontinuirani razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na Korčuli kroz stoljeća a rezultat toga su visokokvalitetna autohtona vina. Gusto nasađeni vinogradi, nagnuti i terasasti tereni prisiljavaju da se većina radova još uvijek obavlja ručno, na tradicionalan način kako su nas učili naši djedovi. Smokvica je nezaobilazna destinacija na svim vinskim kartama Hrvatske, idealna za sve ljubitelje vinske kapljice.

Pošip je svojevrsni svjetski raritet, zna mu se točno porijeklo, mjesto pronalaska i ime pronalazača i jedno je od prvih bijelih vina Hrvatske zaštićeno Zakonom. Vino je blistave, slamnato - zlatnožute boje, teško se i gusto ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag, visokih alkohola (13-14,5 %), punog i osebujnog okusa sa svojstvenom aromom suhih marelica  i smokava. Radi umjerenih kiselina savršeno pristaje uz sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa. Najbolje je kada je servirano na 12-14 °C. Kao autohtona hrvatska sorta stoji uz rame najpoznatijim svjetskim bijelim sortama a to mu mjesto i pripada zbog svojstava koje ima.
Osim Pošipa u Smokvici je najpoznatiji Rukatac također vrhunsko suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte grožđa maraština koja je idealno okružje pronašla na šumovitom otoku Korčuli. Ovo vrhunsko suho bijelo vino, visoke koncentracije alkohola (oko 13%) spada u sam vrh kvalitete bijelih vina Dalmacije. Svjetložuta boja, punoća i sklad ovog vina najbolja su slika podneblja koje ga je rodilo. Lijepo izraženom sortnom aromom, osebujnim cvijetnim mirisom, te punoćom okusa koji se dugo zadržava u ustima, Rukatac vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Ovo elegantno južnjačko vino najbolje je poslužiti uz plodove mora te razna pečenja, ohlađeno na 12 oC.
Iako je Smokvica najpoznatija po bijelim vinima proizvode se i visokokvalitetna crna vina od kojih se najviše ističe Plavac. Ovo „vatreno“ južnjačko vino, ljubičastocrvene boje, uglavno je suho i jako, više ili manje trpkastog okusa. Plavac je oduvijek bio piće i hrana običnoga težaka i ribara, ali i ukras najluksuznijem stolu. Najbolje ga je poslužiti na temperaturi od 18-20 oC uz ribu i plodove mora ali i uz pršut, sir, tamna mesa te jela koja su pikatnije i jače začinjena.
Specifično desertno vino Prošek posebno ako je proizvodi  od sorte Pošip svojevrsni je užitak u okusu za ljubitelje slatkih vina. Tradicionalno se proizvodi u Dalmaciji i na otocima od presušena grožđa autohtonih sorti. Najčešće sadrži visoke koncentracije alkohola, prekrasnog je bukea i izrazito sladak. Pije se ohlađen kao aperitiv uz kolače.

vino-smokvica       vino-smokvica-2        SMOKVICA i vinograd

Ostanite u kontaktu

FacebookTwitter

InstragramYou tube 

 
 

Private Accomodation

Home Icon Blue 300dpi

aminess lume logo
Hotel Aminess 1

Kontakt

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SMOKVICA
TURISTIČKI URED BRNA
Brna 525. 20272 Smokvica
Otok Korčula; HRVATSKA
tel +385 20 832 255  fax +385 20 832 188
e-mail: tzo-smokvica@du.t-com.hr              info@brna.hr
www.brna.hr

Facebook Twitter Instragram You tube

HNB tečajna lista

22.04.2019
Srednji
GBP GBP
1
8,597839
USD USD
1
6,609900
EUR EUR
1
7,432832
$
=

Vremenska prognoza